divendres, 11 de maig del 2012

L'apunt d'actualitat: "30 Saló Internacional del Còmic a Fira de Barcelona"


El Saló Internacional del Còmic de Barcelona, consolidat ja com una de les cites mundials mes importants del sector, ha celebrat enguany la seva 30 edició entre el 3 i el 6 de maig al Palau 8 de Fira de Barcelona Montjuïc. El certamen organitzat per FICOMIC ha aprofitat el seu aniversari per presentar un atractiu programa d'exposicions, comptant amb la participació de destacats autors de còmic nacionals i internacionals i nombroses activitats culturals i lúdiques.

El creador del cartell d'aquest any ha estat Paco Roca, que l'any passat va guanyar els premis a la millor obra i al millor guió amb L'hivern del dibuixant. Segons Roca, el cartell mostra “les dues cares de la mateixa moneda, el dibuixant i el lector, que no existirien l'un sense l'altre. "Com a lector de còmics, molts anys vaig anar a salons com aquest a veure els autors als quals més admirava. Després, com a dibuixant, que és una feina amb la qual no tens vida social, els salons suposen una oportunitat per conèixer la gent que et llegeix”. Roca ha sigut el protagonista d'una de les exposicions, com Jordi Longarón, que l'any passat va guanyar el Gran Premi del Saló. D'altres seran L'art de Blacksad, dedicada al famós personatge felí de Juanjo Guarnido, i a l'obra Tú me has matado de David Sánchez, que l'any passat va guanyar el premi Josep Toutain al millor autor revelació.

El certamen, que es dedica cada any al món del còmic, s'ha dedicat aquest any a la cibernètica, i ha tingut entre els convidats Go Nagai, creador de ‘Mazinger Z'. Segons el director del Saló, Carles Santamaria, “cada any busquem un tema que relacioni el còmic amb altres disciplines. I aquest any hem apostat per la robòtica, aprofitant que aquí tenim una universitat –la UPC– i un institut que són capdavanters en la matèria; volem fer-hi una aproximació divulgativa i rigorosa, que no oblidi la part lúdica”.

En aquest sentit, una de les exposicions més importants del certamen ha sigut Robots en la seva tinta. L’exposició,comissariada pel professor de la UPC Jordi Ojeda, ha tractat no només de reflectir “de quina manera el còmic ha intentat explicar el món dels robots”, sinó també “fomentar l’interès científic entre els joves” i deixar clar que “la robòtica es convertirà en l’oci del futur”; a més, s'ha proposat un recorregut de la ficció a la realitat on els visitants podien interactuar amb robots reals.

Altres exposicions destacades han estat les de MOEBIUS (originals i pàgines de projectes inèdits, per retre-li un homenatge en l'any de la seva desaparició); mostra dedicada a SPIDERMAN, el popular home aranya de la DC, que celebra el 50è aniversari; exposició antològica dels originals de LITTLE NEMO de Winsor McCay; exposició dedicada a la darrera obra d'il.lustracions de Luis i Rómulo ROYO titulada Malefic Time; Expo del CAVALL FORT: 50 anys de còmic en català; expo de 52 DELS NEW-52 (Espanya compta amb la major representació d'autors internacionals treallant per a DC Comics).

Convidats estrangers han estat el veterà Milo Manara; Guy Delisle, autor de Pyongyang i Crónicas birmanas; Paul Cornell, guionista en la sèrie Doctor Who i responsable de la nova sèrie d'Action Comics; Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano; Rags Morales, el dibuixant de Crisis de identidad; i el brillant Sergio Aragonés, un dels grans noms de la mítica revista Mad i creador del bàrbar Groo.

A més, Xina ha estat el país convidat. L'exposició d'aquest país ha pretès fer un recorregut per la història del còmic xinès i mostrar treballs dels creadors del país a través d'imatges,llibres, revistes, e-books i vídeos.

Meritxell Campos
1r d'il·lustració

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada