dimarts, 14 de febrer del 2012

L'apunt d'actualitat: "Emilio Urberuaga, Premi Nacional de Il·lustració 2011"

Va començar la seva trajectòria el 1982 i és l'autor de la imatge de Manolito Gafotas, personatge creat per l'escriptora Elvira Lindo.

El Ministeri de Cultura concedeix aquest guardó per reconèixer la tasca d'un il·lustrador espanyol en l'àmbit del llibre i de les lletres espanyoles. El premi està dotat amb 20.000 euros (no entenem per què és inferior al de Disseny de Moda, per exemple).

El jurat del premi, presidit per Rogelio Blanco, director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, ha estat compost per Mónica Fernández, sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles; Carme Julià, designat per API Catalunya; Miguel Creu, per API València; Teresa González, per API Madrid; Óscar Villán, de API Galícia; Núria Hernández, per API Euskadi ; Pablo Auladell, per la Federació d'Associacions d'Il·lustradors Professionals; Javier Fierro, per l'Organització Espanyola per al Llibre Infantil i Juvenil, Carmen Laffón, per la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, Sonia Pulido, per la Ministra de Cultura; i Miguel Calatayud, guardonat en l'edició 2009.

Emilio Urberuaga (Madrid, 1954) ha estat guardonat amb el Premi Nacional d'Il·lustració de 2011 pel conjunt de la seva obra. "Ho acabo de saber, ha estat una sorpresa", diu Urberuaga a l'altre costat del telèfon. "La meva dona m'ha trucat al mòbil de la meva filla perquè per sort jo no en tinc. He estat nominat en altres ocasions i no m'ho esperava. És molt bonic que els companys et premiïn". Urberuaga va començar la seva trajectòria com a il·lustrador el 1982 i ha treballat en diferents camps de les arts plàstiques com el grafisme, el gravat o l'estampació.

Entre les seves creacions més populars hi ha la imatge del personatge infantil Manolito Gafotas, de l'escriptora Elvira Lindo. "Mai he renegat de Manolito, de fet m'ha donat diverses alegries: l'amistat amb Elvira, notorietat, i diners". Actualment l'il·lustrador està centrat en el públic infantil i prepara dos llançaments, Picolo i Nuvola amb l'editorial Narval i Qui hi ha amb Kókinos.

"Crec que aquest premi és una crida perquè la gent es recordi de que hi ha un món infantil que és prioritari, el futur", afirma l'autor. "El nen que ara llegeix aquests llibres, en 15 anys és un adult que anirà a comprar o descarregar obres. Cal crear l'hàbit perquè després llegeixin. M’agradaria que la meva feina servís per fer millors humans, almenys és això el què intento".

L'obra de Urberuaga es troba en el gabinet d'Estampes de la Biblioteca Nacional i la Fundació Juan March, entre d'altres centres artístics. "La il·lustració infantil ha viscut en els últims anys un creixement important, però sembla que a Espanya costa més treball, encara que soni a tòpic", reclama Urberuaga. "Alguns il·lustradors tenim més projecció fora del nostre país, com em passa al Japó".

És l'únic il·lustrador espanyol del qual l'obra està representada al Chihiro Art Museum de Tòquio. “No ens tracten malament, de fet hi ha un grup d'autors i editorials que lluiten per aquest tipus d'il·lustració però no estem en els mitjans com hauríem"

Fonts consultades:
revistababar.com
elpais.com

Montse Bugatell
1r d'Il·lustració

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada