divendres, 19 d’octubre del 2012

L'apunt d'actualitat: Pat Andrea il·lustra "Alícia en el país de les meravelles"


Pat Andrea, Holanda ,1942

Reconegut com a pintor, escultor , artista gràfic i il·lustrador, prové d’una família d’il·lustradors i pintors. El projecte d’il·lustrar el conte d’Alícia li presenta la editora Diane de Selliers proposant-li realitzar il·lustracions de gran format basades en la historia d’Alícia en el país de les meravelles i Alícia a través del mirall.

El conte d’Alícia en el país de les meravelles sempre s’ha presentat amb unes il·lustracions de caràcter infantil. Pat Andrea dóna un gir radical a les il·lustracions i al conte en general oferint-nos una visió diferent de la història i dirigint-la a un públic adult, en cada dibuix el personatge d’Alicia adopta una imatge diferent, la intenció d'Andrea en aquestes il·lustracions es fer que Alícia siguin totes les noies joves del món, per això fa tantes versions del mateix personatge, que a diferència de la innocència i candidesa que ens mostra en el conte original, aquí es caracteritza per una imatge més violenta i sense por a mostrar la seva sexualitat.

El vestuari que apareix en les il·lustracions caracteritza a la perfecció la pèrdua de la innocència, els mitjons infantils, vestits vaporosos evoquen la Lolita d’en Vladimir Nabokov, i recordant aquest personatge l’espectador veu una Alícia descarada.

Les expressions corporals del personatge son enèrgiques i desvergonyides gràcies al traç ràpid i gestual que impregnen els dibuixos de Pat Andrea.

Pat Andrea realitza dibuixos de gran format, dibuixant inclús a les parets de les sales que exposen aquesta proposta. També es pot comprar el llibre que recull tota la obra, titulat Pat Andrea i Alicia, editat per ACTAR, Centre d’arts Santa Monica.

A l’any 2010 arriba a Barcelona, al centre d’Arts Santa Monica, al entrar al vestíbul l’espectador es troba amb un cos al començament de l’escala i un coll llarguíssim que recorre les escales amunt, que diu “segueix el meu coll”, l’Alícia esta envaint l’espai sencer i a l’espectador, que té la sensació de traslladar-se al país de les meravelles, a mesura que es visualitza l'exposicició, aquesta sensació acompanya al visitant que sembla veure el món de les meravelles a través de grans finestres de dibuixos.

Les il·lustracions de Pat Andrea tenen veu pròpia, no acompanyen simplement al text si no que li donen una nova visió plena de força fent que neixi una Alícia diferent a la que tothom imaginava fins ara. Pat Andra aconsegueix que totes les noies del món ens sentim part del conte, més lligades a aquesta nova actitud del personatge i deixant enrere una imatge idealitzada durant molt de temps.

Iris Bastidas López
1r d'Il·lustració

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada